Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendhagyó történelem óra

2016.10.22

 

Rendhagyó történelem órát tartott 8. osztályos tanulóinknak Mester Katalin, a halimbai származású írónő és helytörténet-kutató. Előadásában, bár az iskolai tananyagról - a II. világháború időszakáról - beszélt a diákoknak, de mégis egy kicsit másként, mint ahogy eddig megszokhattuk:

-        Úgy gondolom, hogy az igaz, hű történelmet csak úgy tudjuk elbeszélni, ha a levéltárakban megtalálható dokumentumok mellett, meghallgatjuk azokat az embereket is, akik ott voltak a háborúban és átélték az eseményeket. Ez az „oral history”, magyarul, történelem elbeszélve. A nyugati társadalmakban már régóta alkalmazott kutatási módszer. Ezt használtam én is. A történelem azon fehér foltjait kerestem, amelyek nem voltak a történészek feljegyzésein. Az érdekelt, hogy mit élt meg a „kisember” abban a kiszolgáltatott helyzetben. Őrá milyen hatással volt az akkor hozott politikai intézkedés. – hangsúlyozta Mester Katalin.

Az írónő a 2006-ban megjelent „Mind elvitték a legények elejit…” címet viselő könyvének egyik központi szereplőjének, Csöngei Dezső életútjának megidézésén keresztül mutatta be a diákoknak a háború küzdelmeit, a Don- kanyari veszteséget, a politikai és hadifogságot, a GULÁG-táboraiban szenvedők életét.

Ő és a többi „kisember” bár nem követtek el bűnt, mégis bűnösöknek kiáltották ki őket. S csak évtizedekkel később került sor a rehabilitációjukra. Sajnos ők voltak az akkori nagy politikai játszmák vesztesei. Ennek ellenére a nagyalásonyi születésű, 17 és fél évesen fogságba esett, 9,5 évet kényszermunkatáborban töltött Dezső bácsi nehézségei és hányattatásai ellenére is megmaradt jó embernek. Ereje, emberi tartása, ma is példaként állhat fiataljaink előtt. –mondta az előadó.

Érdekességként még elmesélte, hogy sokszor tapasztalta, hogy az általa megszólaltatott személyek még több évtized elmúltával is szinte félve beszéltek a velük megtörtént eseményekről, keservekről. A tanulók az óra végén egy kis füzetet is kaptak ajándékba. Ebben a „Mind elvitték a legények elejit…” című könyvből, a „tanóra anyagát tartalmazó” Csöngei Dezső élettörténete van leírva. A kiadvány az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a GULÁG Emlékbizottság támogatásával került kiadásra. Mester Katalin Halimbán kívül már a térség kilenc településén, 13 rendhagyó történelem órát tartott eddig, de ezzel nem tekinti befejezettnek e tevékenységét. Mintegy misszióként, további iskolákba is szeretne ellátogatni, továbbadva a mai fiatalságnak a múltszázad viszontagságait, amelyeket a történelemkönyvek mellett a kor tanúi által válnak hitelessé, s így fontos azt megismerni. (SA)

mkati--1-.jpg

 

A mappában található képek előnézete Rendhagyó történelem óra