Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1956 - egy kicsit másként

2016.10.22

Iskolánk 6. 7. és 8. osztályos tanulói 2016. október 19-én délelőtt a Művelődési ház szervezésében múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. A rendhagyó tanórát a veszprémi Laczkó Dezső múzeum két munkatársa Király András múzeumpedagógus és Barta Tamás történész tartotta. A téma a 60 éve történt 1956 őszének eseményei voltak. Az óra első részében a résztvevők rövid vetítéssel egybekötött előadásban a korszak országos és Veszprém megyei eseményeit ismerhették meg. Majd egy szituációs gyakorlat során egy ajkai család életét keltették életre, amelyben a 18 éves leány Veszprémben egy nőtüntetésen szeretne részt venni 1956 decemberében. A szereplőket alakító tanulók (családtagok) érvekkel és ellenérvekkel próbálták meggyőzni a leányt, hogy miért menjen, illetve ne menjen el a tüntetésre. Az érvek ismeretében a végső döntést a családfő hozta meg. Mindhárom osztály eljátszotta a szituációt és a végső döntésben ellenezték a  tüntetésen történő részvételt. Legtöbben a leány életét és biztonságát féltették.

A foglalkozás utolsó részében az előadók a korszak tárgyaival ismertették meg a tanulókat. A néprádió, a katonai zubbony, a lyukas nemzeti színű zászló csak néhány volt a korszak relikviáiból. A kultúrház előterében pedig egy 1956-ban jellegzetes iroda is be volt rendezve.

A következő napon  ugyanezek a tanulók Ajkára utaztak a moziba, ahol megnézték Bereményi Géza Megáll az idő című filmjét, amely az 1956-ban és az azt követő évtizedben élő fiatalok életét mutatja be.

A résztvevő tanulók, pedagógusok és a szervezők is nagyon pozitívan értékelték a programokat:

  • Az unalmas száraz előadás helyett a foglalkozás a személyes tanulói megnyilvánulásokkal, interaktív jellegével biztosan közelebb hozta a gyerekeket a korszak minél hitelesebb és alaposabb megismeréséhez. – értékelték a résztvevő pedagógusok a programot.(SA)

dsc07432.jpg

 

A mappában található képek előnézete 1956-drámapedagógiai foglalkozás